< Terug

Dorpsvuurwerk 2018-2019

Hoe een dorp in beweging komt en vuurwerk ontstaat..

 

Na 1225 bleven de Zwarte Schoapen nog lang opgetogen over het succes van dat knalfeest. Zoveel plezier, zoveel mensen op de been, zoveel waanzinnige reacties. Dat smaakte naar meer!

 

Afgelopen jaarwisseling ontstond er wat geroezemoes over het afsteken van vuurwerk. Of het niet wat veiliger was om gezamenlijk vuurwerk af te steken in plaats van ieder voor zich? Aangezien het Zwarte Schoap altijd een mooi feest bouwt rondom oud en nieuw, was het idee van een Dorpsvuurwerk een logisch volgende stap op de feestkalender.

 

In goed overleg met de gemeente en met een buffertje van 1225 én een interessant initiatief genaamd Overbetuwe Doet zou een professioneel vuurwerk afgestoken kunnen worden.

 

Vuurwerk af laten steken door een professional kost overigens al snel ettelijke duizenden euro’s. Zo’n meneer of mevrouw is dan ook flink wat tijd kwijt aan de voorbereiding en de vergunningen. Bovendien heeft een bijzondere dag als oud en nieuw een grote invloed op de offerte. Daar kun je wat van vinden, maar het is zoals het is.  De financiering zou dus nog wel eens een uitdaging kunnen worden….

 

De Schoapen gingen zoals gewoonlijk vol goede moed aan de slag. Om de financiering rond te krijgen werd flink wat aandacht besteed aan Overbetuwe Doet. Er werden prachtige flyers voor het Dorpsvuurwerk gemaakt. De flyers werden verspreid net voordat de cheques van Overbetuwe Doet in de bus zouden vallen. Alles werd in het werk gesteld om dorpsbewoners attent te maken op Overbetuwe Doet en de initiatieven.

 

Dat bleek een succes. Valburg heeft ook bij Overbetuwe Doet fanatikiteit getoond en maar liefst 42% van de cheques verzilverd. Als je nagaat dat de gemeente rekening houdt met een percentage verzilvering van 30% kan Valburg wederom trots zijn op zichzelf.

 

Ondanks dat Valburg een zeer hoog percentage cheques heeft verzilverd, lukte het niet om met dat bedrag een professional in te huren die het Dorpsvuurwerk zou kunnen organiseren. Dat was even slikken, maar het Zwarte Schoap zou het Zware Schoap niet zijn als het daar niet heel vlot op wist te anticiperen. Waarom uitbesteden als je het ook zelf kunt doen? Tegenwoordig kun je blijkbaar een heel vuurwerkfestival in een doos kopen!

 

Dus, hup, terug naar de tekentafel, overleggen met de gemeente, initiatief aanpassen, mensen verwittigen over de wijziging en vol goede moed weer verder. Go! Go! Go! Er werden op een avond aan de keukentafel van een van de schoapen acht van die vuurwerkfestivalpakketten in een winkelmandje geklikt. Met veelbelovende namen als Hurricane, Wolfpack en the Spaceship. Een van de Schoapen heeft het spul opgehaald en veilig naar de bestemming gebracht.

 

De feesttent werd in twee uur opgebouwd, de toiletwagen zorgde nog voor wat gezeik (…), maar mocht ook niet ontbreken. Bas leverde de tappunten, de koeling  en de blinde bar. Peter Mientjes werd geïnstalleerd voor de muziek en Sef, Sofie en Claartje richtten zich op het licht en de schuimshow. De Schoapen en hun aanhang deden de rest. Het feest kon om 22:00 beginnen.

 

Er zijn maar liefst 7 fusten bier, 4 dozen Flügel, twee magnums champagne en nog een arsenaal aan normale flessen bubbels genuttigd. Wie verantwoordelijk is voor de consumptie van een wel zeer opmerkelijke hoeveelheid droge witte wijn is nog steeds een raadsel.

 

Over het verloop en het grote succes van de avond vertelt Marjolijn elders in deze editie. Wel kan gedeeld worden dat de gemeente zeer in zijn nopjes was over de organisatie en het verloop van de avond. Er hebben zich geen ongeregeldheden voorgedaan en de sfeer was geweldig.

 

Op woensdag werd de tent afgebroken en ook dan is weer duidelijk dat Valburg barst van de fanatikiteit, want in mum van tijd stond er een bult aan mensen die mee wilde helpen en ook de aanbiedingen om volgend jaar een handje mee te helpen vlogen de Schoapen om de oren. Fantastisch!

 

Namens het Zwarte Schoap willen we iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan het succes van de avond en alle aanwezigen van harte danken! We hebben wederom genoten en hopen samen met jullie volgend jaar weer een knallend feest te vieren tijdens de jaarwisseling! Met fanatikiteit; ván het dorp vóór het dorp! Geniet van 2019!

 


Dankjewel Brigitte Jansen voor dit kijkje achter de schermen!

Initiatief uitgevoerd
31 december 2018

Organisator
Brigitte Jansen

Locatie
Op het plein zelf staat de feesttent. Op het veld wordt vuurwerk door ons afgestoken. Het Molenhoekplein is vuurwerkvrij. Op het veldje van het Kinderdorp wordt een speciale plek afgezet om veilig vuurwerk af te steken.

Opgehaald bedrag
€ 2 377,50
Meld een initiatief aan
Nieuwsbrief

Houd mij op de hoogte van:
Deel deze pagina

Vertel je buren over Overbetuwe Doet

Facebook Twitter E-mail