< Terug

De Peperbus Special Overbetuwe 1944-1945

Bij de redactie van het Heterense kwartaalblad de Peperbus ontstond in het najaar van 2018 de gedachte om een speciale uitgave te wijden aan het laatste oorlogsjaar in de Over-Betuwe. Contact met de Historische Kring Midden-Betuwe leidde al gauw tot het voornemen om in nauwe samenwerking een royaal uitgevoerd blad te maken voor een aantal dorpen in de gemeente Overbetuwe. Elst en Driel bleven buiten beschouwing omdat daar al soortgelijke initiatieven werden genomen.

Het blad, onder de titel ‘Water en Vuur’ (verwijzend naar het wapengeweld en de onderwaterzetting) telt 80 royaal geïllustreerde pagina’s en vertelt vooral het verhaal van de toenmalige bewoners en minder de militaire geschiedenis. Het bevat de herinneringen van enkele ooggetuigen, dagboekfragmenten en een compacte beschrijving van de gebeurtenissen op basis van eerder verschenen boeken. Ook zijn er enkele historische documenten in afgedrukt die de schade aan de bebouwing in enkele dorpen weergeven.

‘Water en Vuur’ is medio oktober 2019 van de drukker gekomen en is op 15 oktober 2019 gepresenteerd tijdens een lezing van de Historische Kring Midden-Betuwe in de Vloedschuur in Heteren. Vervolgens wordt het huis-aan-huis verspreid in Heteren, Indoornik, Randwijk, Zetten, Hemmen, Herveld, Valburg, Slijk-Ewijk en het Overbetuwse deel van Oosterhout, en in de buurtschappen in dit gebied.

 

9 oktober 2019                                                                                                                                    LvdG

Initiatief uitgevoerd
5 september 2019

Organisator
Louis van de Geijn

Locatie
Zie toelichting hierboven.

Opgehaald bedrag
€ 7 800,00
Meld een initiatief aan
Nieuwsbrief

Houd mij op de hoogte van:
Deel deze pagina

Vertel je buren over Overbetuwe Doet

Facebook Twitter E-mail