Buurtbarbecue in de Dahliastraat Heteren groot succes

19 augustus 2021

“Hierdoor ontstaan steeds meer kleine en grotere buurt initiatieven”

Een buurtbarbecue, dat klinkt als zomaar een leuke ontmoeting in een straat waar bewoners elkaar weer eens zien en onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten, maar niets is minder waar. In de Dahliastraat in Heteren ging iedereen de laatste jaren eigenlijk een beetje zijn eigen gang. Er was weinig onderling contact, laat staan oog of zorg voor elkaar. Ilse, een enthousiaste bewoner uit de straat, vond dat dat anders kon en wilde graag meer saamhorigheid en onderling contact in de buurt. Omdat niet iedereen het budget heeft om bij te dragen aan deze activiteit, besloot ze via Overbetuwe Doet geld op te halen. Met succes.

Mirjam van den Broek, opbouwwerker van Forte Welzijn is blij met dit mooie initiatief en ging de buurt in om een praatje te maken met initiatiefnemer Ilse en buurtbewoners Linda en Hans. Ilse begon een tijdje geleden met het opzetten van kleine acties, een praatje maken met de mensen op straat, mensen enthousiasmeren om lichtjes aan te brengen in de donkere achtergangen, met de hele straat vlaggetjes ophangen bij het EK en de Olympische spelen en voor iedere bewoner een eigen vlag met vlaggenstok en houder en wie hulp nodig had bij het ophangen, kon dat krijgen.

“Mensen leerden elkaar hierdoor beter kennen, groeten elkaar en spraken elkaar vaker op straat aan, nu weten ze elkaar steeds beter te vinden en durven aan elkaar hulp te vragen.”

Ob doet opbouwen

Buurtbewoners zetten alles klaar voor een gezellige avond

Zaterdag 14 augustus was de buurtbarbecue. Iedereen kon en mocht meedoen, ook de mensen die er anders het geld niet voor hadden en daardoor dus thuis gebleven zouden zijn. In totaal 49 bewoners, waaronder Linda en Hans. Mirjam sprak bewoner Hans, die al 52 jaar in de straat woont en ook met Linda. Zij woont er inmiddels vijf jaar. Hans heeft de straat en de buurt door de jaren heen zien veranderen van een straat met veel onderlinge contacten waar iedereen elkaar kende, tot een anonieme straat waar geen onderlinge verbinding meer was. Beide bewoners vertellen enthousiast over de verandering die er het afgelopen jaar gaande is. Door de activiteiten is er meer verbinding in de straat en door de barbecue is die alleen nog maar toegenomen. Ze zijn zeer te spreken over de organisatie en zien mogelijkheden om vaker met de straat dingen te organiseren. “Er ontstaan steeds meer kleine en grotere buurt initiatieven, zo gaan de bewoners onderzoeken of ze een buurt WhatsApp groep op kunnen richten om nog beter met elkaar te communiceren, te delen en af te stemmen wat er gaande is in de straat. En in de donkere dagen rondom kerst komt er een mooi verlichte kerstboom voor de buurt, zodat iedereen er van kan genieten.”

Ob doet avond

Zo’n 50 buurtbewoners genoten van de barbecue

Door het ophalen van de waardecheques van Overbetuwe Doet in de eigen straat, maar ook in andere buurten in Heteren werd het mogelijk dit initiatief op te zetten voor iedereen. De inwoners die hun waardecheque voor deze barbecue beschikbaar stelden gaven aan blij te zijn dat ze het aan een activiteit kunnen geven waar ze verbinding mee hebben of voelen, een activiteit die voor iedereen toegankelijk is.

Heb jij ook een leuke activiteit in gedachten voor jouw buurt of dorp? Je kunt het hele jaar door initiatieven aanmelden!

Meld een initiatief aan

Nieuwsbrief

Houd mij op de hoogte van:
Deel deze pagina

Vertel je buren over Overbetuwe Doet

Facebook Twitter E-mail