Bloementuin

Wij hebben in de zomer van 2021 met vrijwilligers en deelnemers aan de dagbesteding van Philadelphia een mooie bloementuin gecreeerd op de Bredelaar. Via de biologische bloemenkwekers 'Klein Duimpje' van de Meander in Brummen hebben we heel veel bloeiende en vaste planten (voor een vriendenprijsje) gekocht, en 6 verschillende soorten dahlia's. Deze hebben we zelf opgehaald en uitgegraven en in een groot stuk vooraan de Bredelaar gepoot. Zo was vanaf de weg de bloemenzee prima te zien. Als bezoekers zich meldden bij de verkoopkar, dan konden ze zelf bloemen plukken en na een kleine donatie deze mee naar huis nemen. Bij de kar hadden we scharen, bindtouw en glazen vaasjes (van de 2e handswinkel 2Switch) staan die ze hiervoor konden gebruiken. Op dinsdag en donderdag werd er gewerkt in de tuin en konden we de plukkers helpen en begeleiden, op de andere dagen hadden we een geldkistje en QR code bij de verkoopkar staan, zodat op die manier gedoneerd kon worden. Het geschonken geld hebben we gebruikt om nieuwe zaden en planten te kopen voor dit jaar.

Ook de campinggasten plukten regelmatig bloemen om hun plekje op de Grote Bredelaar op te vrolijken. Vooral kinderen kunnen er erg van genieten om zelf een bosje bloemen te plukken/knippen en dit dan in een vaasje mee naar huis of de tent/caravan te nemen.

Verreweg het meeste zijn de bloemen gebruikt om in vaasjes onder de kapschuur te zetten tijdens festiviteiten, evenementen en andere bijeenkomsten. Ook stonden ze in geuren en kleuren de tafels op te fleuren tijdens muziekconcerten in de boomgaard.

Helaas zorgde de corona crisis ervoor dat er (veel) minder evenementen, activiteiten en bezoekers waren dan normaal, maar als er voldoende  bloemen bloeiden, dan werden ze ook regelmatig aan de vrijwilligers aangeboden, als dankje voor hun inzet en hulp in de tuin van de Bredelaar. Ook de mensen van de dagbesteding gingen soms met een bosje fleurigheid naar huis/hun woning, om er bv. hun ouders of begeleiders mee blij te maken.

Omdat je veel onbespoten bloemen (ook) kunt eten, werden ze regelmatig in de salades en als decoratie tijdens feesten gebruikt. Er werd dus ook van gesmuld, en vooral de kinderen die langskwamen vonden het zeer interessant wanneer een van de vrijwilligers van de tuin hun uitlegde wat 'eetbare' bloemen zijn en hoe ze smaakten. Deze bloemen werden dus ook gebruikt voor educatieve doeleinden, voor al die kinderen die tijdens de coronaperiode langskwamen en vroegen wat we deden op de Bredelaar. Erg leuk om te zien hoe ze hiervan genoten.

Zo hebben we met deze kleurrijke actie niet alleen Park Bredelaar fleuriger en geuriger gemaakt, maar ook veel inwoners, bezoekers en vrijwilligers van onze mooie gemeente laten genieten van een heerlijk bosje biologische bloemen. En omdat we alleen gifvrije bloemen en planten gepoot en gezaaid hebben, konden ook de bijen en andere insecten hiervan genieten. Driedubbel winst dus!

Enorm bedankt voor jullie donatie en we hopen jullie ook dit jaar weer te zien op de Bredelaar. De hofdames toveren weer een prachtige biologische bloementuin tevoorschijn, waarvan geplukt mag worden, tegen een kleine vergoeding. Graag tot gauw!

 

Initiatief uitgevoerd
1 april 2021 t/m
1 november 2021

Organisator
Stichting Park Bredelaar

Locatie
Tussen Elst en Bemmel, voorbij de Intratuin en rechtsaf bij de oprit naar de snelweg A15, tussen het Rijnwaalpad en het Airbornepad.

Opgehaald bedrag
€ 369,00

Vragen?

Kijk of het antwoord bij 'veelgestelde vragen' staat

0481 700 216

helpdesk@overbetuwedoet.nl

Nieuwsbrief

Houd mij op de hoogte van:Deel deze pagina

Vertel je buren over Overbetuwe Doet