Alzheimer Café

Verslag Alzheimer Café Overbetuwe Doet  2019 - 2021 

Eind 2019 deed het Alzheimer Café Overbetuwe voor het eerst mee met Overbetuwe Doet! 
We willen op deze plek alle donateurs heel hartelijk bedanken voor hun (verzamelde) waardecheques. Het gevraagde bedrag van 2435 euro werd helemaal behaald! 

Helaas gooide Corona begin 2020 roet in het eten en kon het voorgenomen programma niet uitgevoerd worden. Uiteindelijk duurde het tot september 2021 tot we weer veilig open konden als Alzheimer Café. Het geld van Overbetuwe Doet is keurig opzij gezet en mocht van de gemeente alsnog gebruikt worden. En dat hebben we gedaan, met afgelopen najaar verschillende activiteiten voor inwoners met dementie en hun partners/mantelzorgers. 

21 September Wereld Alzheimer Dag met als thema ‘Gezichten van dementie’. 
Een feestelijke opening van het nieuwe seizoen met de theatervoorstelling ‘Wie van de drie heeft dementie’, van Theater aan de Lijn. We hebben Theater De Kik in Elst afgehuurd en ontvingen het maximaal toegestane aantal gasten: 50. Heel mooi was dat zeker een derde van de bezoekers zelf dementie hadden. Het was een heerlijke voorstelling met een lach en een traan. Dit smaakte naar meer! 

In september, oktober en november organiseerden we met negen vrijwilligers de Alzheimer Cafés op onze nieuwe locatie: Basisschool Stap voor Stap in Elst. Het liep direct storm. Het is duidelijk dat het Café in een behoefte voorziet hier in Overbetuwe. Vanwege de strikte Coronamaatregelen werken we met vooraf aanmelden en een maximum aantal van 25 bezoekers per avond. We geven voorrang aan bezoekers met dementie en mantelzorgers. 

14 september 2021 – Gezichten van dementie 

In het allereerste Café van het nieuwe seizoen is onze gast mw. Dr. Chris Hilkens, geriater in CWZ. 
Zij vertelt over de werking van het brein met dementie en beantwoordt vragen van bezoekers. 
Haar optreden is een groot succes en daarom zullen we haar in het komende seizoen opnieuw te gast hebben in het Alzheimer Café. 

12 oktober 2021 - “Ik heb dementie”... hoe vertel je dat in je omgeving? 

Ondanks de toenemende aandacht voor dementie, rust er nog steeds een taboe op erover praten. Op deze avond hebben drie inwoners van Overbetuwe, die zelf (of hun partner) getroffen zijn door dementie openlijk verteld hoe je ‘uit de kast komt’. Het was een mooie avond met veel herkenning en uitwisseling van ervaringen. 

9 november 2021 - (Als) muziek voor het brein! 

Deze avond hadden we Ignar Rip te gast, bedenker van de MuziekGeluk methode. Hij vulde de avond met veel muziek en vertelde hoe de juiste muziek de persoon met dementie – en de mantelzorger! - kan helpen in het dagelijks leven. Zijn motto is: iedereen zijn eigen persoonlijke playlist! Hij legde uit hoe je daaraan komt en ook deze avond smaakte naar meer. 

Helaas kon de geplande avond in december niet doorgaan vanwege de Coronamaatregelen. 

We zijn heel blij dat we ook in de laatste Overbetuwe Doet! Ronde de benodigde donaties hebben ontvangen, zodat we weer een jaar vooruit kunnen kijken!  
 

Initiatief uitgevoerd
15 januari 2020 t/m
31 december 2021

Organisator
Alzheimer Café Overbetuwe

Locatie
Zalencentrum Onder de Toren

Opgehaald bedrag
€ 2435,00

Vragen?

Kijk of het antwoord bij 'veelgestelde vragen' staat

0481 700 216

helpdesk@overbetuwedoet.nl

Nieuwsbrief

Houd mij op de hoogte van:Deel deze pagina

Vertel je buren over Overbetuwe Doet